Hotel Wiosna
check in 04 Dec '24
check aut 05 Dec '24
Lowest price on our site!
Hotel Wiosna
Jak dobrać wino do potrawy? Pomagamy...

Jak dobrać wino do potrawy? Pomagamy...

Call now!

P: +48 18 267 77 77

You can find us on:

07 December 2022

Z powodzeniem można znaleźć przynajmniej ze sto dobrych powodów, aby do znakomitego posiłku cieszyć się aromatycznym winem, pochodzącym z różnych zakątków świata. Jednak dopiero zagłębienie się w świat wina i zdobycie podstawowej wiedzy na temat tego trunku, jego historii oraz sposobów serwowania pozwoli rozkoszować się nim w pełni. Jak w takim razie dobrać rodzaj wina do posiłku?

Z czym komponować białe wino?

Jeśli wybierzecie się Państwo do jednej z przytulnych restauracji w Rabce-Zdroju, to obsługa w takich miejscach z przyjemnością pomoże dobrać gatunek wina do zamawianego posiłku. Jednak znacznie więcej przyjemności sprawi Państwu na pewno samodzielnie podjęta decyzja i możliwość zabłyśnięcia swoją wiedzą oraz obyciem.

Jeśli na restauracyjnym stole mają zagościć dania z ryb lub z drobiu, w tym głównie z kurczaka, lekkie sałatki lub owoce morza czy delikatne w smaku sery, odpowiednim wyborem będzie wino białe wytrawne. Jego bogaty smak będzie stanowił przyjemny dla podniebienia kontrast. Półwytrawna wersja białego, delikatnego w smaku wina produkowanego z jasnych odmian winogron będzie pasować do równie subtelnych w smaku dań przyrządzanych z cielęciny czy ryb. Świetnie będzie współgrać z pasztetami, makaronami i daniami z drobiu, w tym z kurczaka czy indyka. Półsłodkie i słodkie białe wino dedykowane jest deserom, owocom oraz ciastom.

Generalnie białe wino jest znacznie lżejsze od czerwonych odmian, dlatego rewelacyjnie sprawdza się w roli aperitifu, czyli alkoholowego napoju podawanego przed podaniem jedzenia dla zaostrzenia apetytu. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury między 8 a 12ºC.

Z jakimi daniami dobrze komponuje się klasyczne, czerwone wino?

Głęboki, urzekający kolor czerwone wino zawdzięcza ciemnym odmianom winogron, z jakich jest tłoczone. Również jego charakter jest bardziej urzekający, mocniejszy i bardziej stanowczy, a smak – znacznie cięższy od tego, jaki oferuje białe wino. W przypadku rubinowych odmian znaczenie ma również temperatura podania, która powinna zawierać się w przedziale od 14 do 18ºC w zależności od konkretnego rodzaju.

Dobór czerwonego wina do potraw jest bardzo charakterystyczny. Najmocniejsze, a więc wytrawne, należy serwować do dań składających się z pieczeni i przyrządzanego na rożnie drobiu, ale też do dziczyzny, gęsiny, pieczonej kaczki oraz ostrych serów. Półwytrawne czerwone wino doskonale podkreśli i podkręci smak potraw, w których wykorzystano za bazę leśne grzyby. To też idealny dodatek do dań z wieprzowiny, baraniny, wołowiny oraz do tłustych serów. Półsłodkie i słodkie czerwone wina można z powodzeniem podać do deserów, owoców oraz orzechów.

Jak dobrać wino do potrawy

Z czym najlepiej smakuje różowa odmiana wina?

Różowe wino jest najbardziej orzeźwiającą odmianą ze wszystkich dostępnych na rynku. Jego krótka historia oraz konieczność spożycia w ciągu dwóch lat od odkorkowania butelki sprawiają, że ma nieco mniejsze grono zwolenników. Nie oznacza to jednak, że jego smak nie będzie w stanie podkreślić wyjątkowego charakteru konkretnych potraw – a wręcz przeciwnie.

Jeśli chodzi o profesjonalny dobór wina do potraw, różowe odmiany są najbardziej uniwersalne. Można je podać bowiem do wędlin, dań wegetariańskich, grillowanych ryb i zapiekanek, ale sprawdzą się też w połączeniu z chłodnikami czy jako dodatek do deserów. Najlepiej różowe wino będzie smakować po schłodzeniu go w lodówce do temperatury między 10 a 12ºC.

Czy zawsze można do posiłków podawać wino?

W dobrej restauracji w Rabce-Zdroju na pewno obsługa nie zaproponuje Państwu żadnego z win, jeśli macie Państwo skosztować dań z jajek czy mających w składzie ocet. Niektórych może dziwić fakt, że wina nie łączy się też z tak popularnym, gorącym napojem, jak kawa.

Podając wino do posiłku trzeba pamiętać też o kilku innych, cennych wskazówkach. Zawsze w pierwszej kolejności podaje się wina lżejsze – a więc białe i różowe ma pierwszeństwo przed czerwonym. Znaczenie ma również wiek – młodsze zawsze muszą być serwowane przed dłużej leżakującymi. Pod uwagę należy wziąć także ich charakter – półsłodkie i słodkie muszą pojawić się po winach wytrawnych i półwytrawnych.

mobile nav bg
see on map
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close