Hotel Wiosna
check in 25 Apr '24
check aut 26 Apr '24
Lowest price on our site!
Hotel Wiosna
Czego nie robić w restauracji? 4 grzechy główne

Czego nie robić w restauracji? 4 grzechy główne

Call now!

P: +48 18 267 77 77

You can find us on:

19 September 2022

Wizyta w eleganckiej restauracji wymaga odpowiedniego zachowania. Znajomość dobrych manier jest na wagę złota, w takim miejscu bowiem sposób bycia musi być zgodny z powszechnie przyjętymi zasadami savoir-vivre. By uniknąć faux-pas, warto zapoznać się z kilkoma poniższymi wskazówkami. Dzięki temu uniknie się nietaktownego postępowania oraz wprowadzenia innych gości oraz obsługi w zakłopotanie. Dowiedz się, czy nie popełniasz najczęstszych błędów, jakie obserwuje się u odwiedzających restauracje!

Wytarcie sztućców serwetką

Gest taki, bez względu na to, jak bardzo dyskretny, jest ogromną zniewagą dla personelu restauracji. Przychodząc do lokalu gastronomicznego i decydując się na posiłek w nim należy okazać zaufanie kucharzom i kelnerom. Jeżeli posiłki, nakrycie lub inne elementy nie spełniają oczekiwań klientów, można delikatnie zwrócić uwagę pracownikom. Dotyczy to również niedomytych sztućców i naczyń. W takiej sytuacji należy poprosić o wymianę zastawy stołowej.

Czego nie robic w restauracji

Warto również pamiętać, że serwetka ułożona przy nakryciu służy do wycierania ust oraz rąk. I tylko w ten sposób należy z niej korzystać. Powinna zostać rozłożona dyskretnie na kolanach.

Spożywanie w restauracji własnego jedzenia i napojów

Niedopuszczalne jest przynoszenie do lokalu własnych potraw i napojów. W tej kwestii nie ma wyjątków poza specjalnym jedzeniem dla małych dzieci. Mama lub tata mogą poprosić personel restauracji w Rabce Zdrój o podgrzanie mleka lub gotowego dania, przeznaczonego dla malucha. Potrawy serwowane w restauracji często bowiem są nieodpowiednie dla niemowląt i nieco większych dzieci.

Jednak w każdej innej sytuacji, spożywanie przyniesionych ze sobą przekąsek, kanapek i innych dań jest niewybaczalnym błędem. Jeśli porównać restaurację do domu, a jej właściciela do gospodarza, wyraźnie widać, że takie zachowanie gościa jest zdecydowanie nie na miejscu.

Samodzielne zabranie karty z bufetu

Podanie karty gościom jest obowiązkiem kelnerów. Są oni rozliczani za wykonywaną pracę, dobrze pełnione obowiązki przynoszą im satysfakcję i uznanie przełożonego. Samodzielne zabranie karty z bufetu może go pozbawić zadowolenia z dobrze wykonanych zadań. Nie należy zatem wyręczać kelnerów. Profesjonalizm warto natomiast wynagrodzić napiwkiem.

Sprzątanie po sobie brudnych naczyń

Nie należy samemu sprzątać po sobie w restauracji. Obsługa gości to ważny element pracy kelnera. Wie on doskonale, z której strony podawać gotowe dania i z której zabierać puste talerze. Samodzielne układanie w stos brudnych naczyń może być oznaką poganiania obsługi, co nie jest w dobrym tonie

mobile nav bg
see on map
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close