Hotel Wiosna
Ankunft 26 Apr. '24
Abfahrt 27 Apr. '24
Niedrigster Preis auf unserer Seite!
Hotel Wiosna
Czego nie robić w restauracji? 4 grzechy główne

Czego nie robić w restauracji? 4 grzechy główne

Jetzt anrufen!

T: +48 18 267 77 77

Sie finden uns auf:

19 September 2022

Wizyta w eleganckiej restauracji wymaga odpowiedniego zachowania. Znajomość dobrych manier jest na wagę złota, w takim miejscu bowiem sposób bycia musi być zgodny z powszechnie przyjętymi zasadami savoir-vivre. By uniknąć faux-pas, warto zapoznać się z kilkoma poniższymi wskazówkami. Dzięki temu uniknie się nietaktownego postępowania oraz wprowadzenia innych gości oraz obsługi w zakłopotanie. Dowiedz się, czy nie popełniasz najczęstszych błędów, jakie obserwuje się u odwiedzających restauracje!

Wytarcie sztućców serwetką

Gest taki, bez względu na to, jak bardzo dyskretny, jest ogromną zniewagą dla personelu restauracji. Przychodząc do lokalu gastronomicznego i decydując się na posiłek w nim należy okazać zaufanie kucharzom i kelnerom. Jeżeli posiłki, nakrycie lub inne elementy nie spełniają oczekiwań klientów, można delikatnie zwrócić uwagę pracownikom. Dotyczy to również niedomytych sztućców i naczyń. W takiej sytuacji należy poprosić o wymianę zastawy stołowej.

Czego nie robic w restauracji

Warto również pamiętać, że serwetka ułożona przy nakryciu służy do wycierania ust oraz rąk. I tylko w ten sposób należy z niej korzystać. Powinna zostać rozłożona dyskretnie na kolanach.

Spożywanie w restauracji własnego jedzenia i napojów

Niedopuszczalne jest przynoszenie do lokalu własnych potraw i napojów. W tej kwestii nie ma wyjątków poza specjalnym jedzeniem dla małych dzieci. Mama lub tata mogą poprosić personel restauracji w Rabce Zdrój o podgrzanie mleka lub gotowego dania, przeznaczonego dla malucha. Potrawy serwowane w restauracji często bowiem są nieodpowiednie dla niemowląt i nieco większych dzieci.

Jednak w każdej innej sytuacji, spożywanie przyniesionych ze sobą przekąsek, kanapek i innych dań jest niewybaczalnym błędem. Jeśli porównać restaurację do domu, a jej właściciela do gospodarza, wyraźnie widać, że takie zachowanie gościa jest zdecydowanie nie na miejscu.

Samodzielne zabranie karty z bufetu

Podanie karty gościom jest obowiązkiem kelnerów. Są oni rozliczani za wykonywaną pracę, dobrze pełnione obowiązki przynoszą im satysfakcję i uznanie przełożonego. Samodzielne zabranie karty z bufetu może go pozbawić zadowolenia z dobrze wykonanych zadań. Nie należy zatem wyręczać kelnerów. Profesjonalizm warto natomiast wynagrodzić napiwkiem.

Sprzątanie po sobie brudnych naczyń

Nie należy samemu sprzątać po sobie w restauracji. Obsługa gości to ważny element pracy kelnera. Wie on doskonale, z której strony podawać gotowe dania i z której zabierać puste talerze. Samodzielne układanie w stos brudnych naczyń może być oznaką poganiania obsługi, co nie jest w dobrym tonie

mobile nav bg
siehe auf der Karte
Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen. Mehr in der Datenschutzerklärung.

OK, schließen