Czy może istnieć coś lepszego od słodkości, które są dodatkowo zdrowe, niskokaloryczne i nie mają w sobie ani grama chemii? Chyba nie! Poniżej przedstawiamy kilka alternatywnych przepisów, które sprawdzą się idealnie, gdy dopadnie Nas ochota na coś słodkiego.

Jaglane Rafaello

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 6-10 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 200 gram wiórków kokosowych

Jedną szklankę kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłukuj wodą (na zmianę zimną i ciepłą). Następnie zalej kaszę 2 szklankami mleka sojowego i 1 szklaną wody. Gotuj około 20 minut, aż kasza będzie miękka. Dodaj wiórki kokosowe (zostaw trochę do posypania) i dolej jeszcze jedną szklankę mleka sojowego. Dosyp cukier lub ksylitol. Gotuj całą masę jeszcze 10-15 minut. Po ugotowaniu całość zblenduj na gładką masę i wylej do tortownicy. Posyp wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki na minimum 3 godziny aby stężało.

Śliwka w czekoladzie

  • 1 szklanka suszonych śliwek (niesiarkowanych)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 5 łyżek kakao
  • Rozgotowana kasza jaglana 0,5-1 szklanka
  • Cukier/ksylitol do smaku

Suszone śliwki zalej szklanką wody na noc lub min. na dwie godziny. Następnie zblenduj je razem z wodą w której się moczyły, mlekiem i kakao. Dodawaj stopniowo rozgotowaną kaszę jaglaną do uzyskania odpowiedniej gęstości. Jeśli jest mało słodkie, możesz użyć wybranego słodziku.

Czekoladowe muffinki

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (może być np. orkiszowa)
  • Pół szklanki ksylitolu
  • 4 duże łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • Pół szklanki mleka (może być kokosowe lub sojowe)
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Osobno zmieszaj składniki suche i mokre. Następnie je połącz, przełóż do foremek na muffinki i piecz w piekarniku około 20 minut w 180 °C.

Deser z nasionami chia (2 porcje)

  • 1 szklanka mleka (można zamiennie używać różnych rodzajów mleka /kokosowe, migdałowe, sojowe/ wszystko wg uznania i gustu)
  • 4 daktyle bez pestek
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 mango
  • Płatki migdałowe

Mleko i daktyle dokładnie zblenduj. Dosyp do tego nasiona chia i poczekaj aż całość zgęstnieje (min. 2 godziny). Obierz i zmiksuj mango (możesz również stosować zamiennie inne sezonowe owoce). Do pucharków lub szklanki rozłóż na spód zmiksowane owoce i dołóż do tego zmieszane nasiona z mlekiem. Całość udekoruj płatkami migdałowymi.

Chcąc stracić kilka kilogramów nie musimy rezygnować z przyjemności jedzenia słodkości. Jeśli będąc na diecie będziemy jedli to, czego nie lubimy, zapewne szybko ją porzucimy. Należy jednak pamiętać, aby do deserów używać zdrowych zamienników, np. owoców sezonowych lub miodu.

Jak czytać etykiety, część 2: Kaloryczność

Chcesz być na bieżąco z nowymi postami i informacjami? Polub Nas na Facebooku – znajdziesz tam różne ciekawostki i oferty promocyjne https://www.facebook.com/hotelwiosna/

Facebook Comments
Klaudia Skrabot

Od dzieciństwa związana ze sportem, najpierw przez taniec, a obecnie poprzez ćwiczenia siłowe, kettlebell oraz trening funkcjonalny.

Licencjonowany instruktor Fitness oraz Aqua Areobic. Na co dzień prowadzi zajęcia fitness, aqua fitness oraz taneczne z dziećmi.

Promotorka zdrowego stylu życia, opartego na aktywności fizycznej i zdrowym odżywianiu.

Uważa, że każdy może być „FIT” – wystarczy tylko chcieć.